Langsames Schwedisch #6 - Sveriges musikindustri

Drucken

Hej allihopa och välkomna till ett nytt avsnitt på långsam svenska. Jag heter Joakim och idag tänkte jag tala lite om musik, närmare bestämt den svenska musikindustrin, lite grand. Det är nämligen så här att musik är extra viktigt för svenskarna. Vi har många musikprogram i TV, vi har allsång, vilket betyder att hela publiken ska vara med och sjunga och vi har kommunala musik- och kulturskolor, där många många, många svenskar har lärt sig att sjunga eller spela något instrument.

Många internationellt erkända musiker och låtskrivare kommer ifrån Sverige. Vi har till exempel Max Martin som skrivit musik till artister som Backstreet boys, Britney Spears, Katy Perry och många andra. Och vi har, som sagt, många artister och band som kommer från Sverige. Till exempel, vem har inte hört talas om ABBA? Eller Avicii kanske? Speciellt inom hårdrocks- och metalvärlden är Sverige ett hett land på kartan och vem har inte hört talas om de många segrarna i Eurovision Song Contest och även i de andra länderna, som inte är Sverige, har svenskar varit aktiva låtskrivare eller på något annat sätt bidragit till deras bidrag.

Många av mina egna bekanta är antingen professionella musiker och låtskrivare eller så är de hobbymusiker eller har i alla fall någon gång i livet gått i musikskola. Jag själv har gått i kommunal musikskola för att lära mig att spela piano. Jag gick även i en speciell grundskola, där vi hade mycket mer musik på schemat än andra skolor och där vi lärde oss musikteori och att sjunga i kör. Jag har även spelat i flera band men idag fokuserar jag på min egen musik. Jag har släppt musik på Spotify och jag har en personlig YouTube-kanal, där jag även släpper musik ibland. Spelar ni själva något instrument eller sjunger, så skulle jag jättegärna vilja veta det.

Så hör ni! Det var allt för den här gången. Vi hörs i nästa avsnitt. Hej på er!